Home » Știință » PREMIERĂ! Cercetătorii australieni au reuşit să stocheze lumina sub forma sunetului. Descoperirea ar putea revoluţiona tehnologiile convenţionale

PREMIERĂ! Cercetătorii australieni au reuşit să stocheze lumina sub forma sunetului. Descoperirea ar putea revoluţiona tehnologiile convenţionale

PREMIERĂ! Cercetătorii australieni au reuşit să stocheze lumina sub forma sunetului. Descoperirea ar putea revoluţiona tehnologiile convenţionale
Publicat: 20.09.2017
Pentru prima dată în istorie, cercetătorii australieni au stocat informaţii pe bază de lumină ca unde sonore pe un cip computerizat. Reuşita este comparată de cercetători cu captarea fulgerului ca tunet.

Deşi pare un fenomen straniu, această conversie este necesară pentru tranziţionarea de la computere electronice la cele pe bază de lumină, prin intermediul cărora şi informaţia va fi transferată cu viteza luminii. Conform Science Alert, computerele fotonice au potenţialul de a funcţiona de 20 de ori mai rapid decât cele convenţionale, de asemenea nu vor produce căldură. 

Acest lucru ar putea fi posibil, deoarece, în teorie, computerele vor procesa informaţiile sub forma fotonilor şi nu a electronilor, precum în prezent. Codificarea informaţiei în fotoni este relativ simplă. Realizăm acest lucru zilnic atunci când transmitem informaţii prin intermediul fibrei optice. 

Însă cercetătorii din cadrul Universităţii din Sydney, Australia, au reuşit să realizeze un cip care poate transforma fotonii în sunet. ”Informaţiile din cipul nostru într-o formă acustică călătoresc cu o velocitate de o magnitudine de cinci ordine mai lentă. Este precum diferenţa între fulger şi tunet,” a declarat supraveghetorul proiectului Birgit Stiller. 

Aşadar, în urma reuşitei echipei australiene, în curând computerele vor putea beneficia de viteza de transmitere a luminii, fără a fi provocată căldura de rezistenţele electronice, dar, de asemenea, vor putea încetini viteza informaţiilor pentru ca chipurile computerelor să le poată procesa. 

”Pentru ca computerele pe bază de fotoni să devină realitate, informaţiile fotonice de pe cip trebuie încetinite pentru a fi procesate, depozitate şi acesate,” a declarat Moritz Merklein, unul dintre membrii echipei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase